70mm Weekend 2016

12.–15. 5. 2016

Vážení přátelé a příznivci filmové techniky, srdečně si Vás dovolujeme pozvat na filmovou oslavu 45 let od otevření našeho kina. Na programu budou projekce 70mm filmů, přednášky, setkání s přáteli, zábava a dobré jídlo i pití. Kino Panorama ve Varnsdorfu nabízí unikátní technické vybavení s prohnutým plátnem. Díky technickým úpravám jsme letos trochu zvětšili plátno a velikost promítaného obrazu je 120m2. Kino je projektováno jako 70mm, s trojúhelníkovým půdorysem a promítací plocha je značně předsunuta k divákům, nemá prakticky žádné jeviště.
 

Promítací plátno, 120m2 Sál kina s kapacitou 513 diváků
Promítací plátno, 120m2. Sál kina s kapacitou 513 diváků.

 

Projektovaná kapacita je 550 míst. Promítací kabina má nainstalované všechny klasické projekční technologie tj. 16mm, 35mm (2x), 70mm (2x) a digitální projektor Christie. Na perfektním vyladění naší technologie a na programu spolupracujeme i se zahraničními přáteli - Orpheum Lichtspiele Schönberg, Kinomuseum Berlin a Mikula Servis Švýcarsko. Technické vybavení není jen v perfektním technickém stavu, ale vše vylepšujeme nad rámec původních technologií. Jsme tak připraveni na filmové kopie, které vzhledem k působení zubu času nejsou v perfektním stavu. Projektory UM 70/35 jsme přizpůsobili i pro promítání smrštěných kopií, do zvukového systému jsme doplnili potlačení šumu pro zvukové záznamy bez systému Dolby. Dále máme nainstalované Dolby A příp. i Dolby SR nebo další zvukové systémy 70mm filmů, které mají např. nízké kmitočty pro basový reproduktor ve zvláštní stopě nebo mají stereo zvukové efekty. Všechny zvukové záznamy hrajeme tak, jak byli technicky zpracované na filmové kopii, avšak přes moderní zvukový procesor i reproduktory.

 

Návštěvníkům celého festivalu nabídneme stravování přímo v našich dvou restauracích nacházejících se v komplexu CENTRUM PANORAMA kde nabízíme bohatý výběr pizz, těstovin, masových i vegetariánských jídel. Jídelní lístek naleznete zde. Odkaz na registrační formulář najdete na konci pozvánky.

 

Naším krédem je nabídnout vám filmy, které jsou na podobných 70mm přehlídkách velmi vzácné. Samozřejmě si nemůžeme být nikdy zcela jisti, jestli někdy někde neproběhla nějaká osamocená projekce mimo běžné festivaly, ale o celé řadě filmů se nám nepovedlo získat informace, že by byly v posledních letech někde hrány.

NFF

13. Nisa Filmfestival

70mm Weekend se koná v rámci 13. ročníku Nisa Filmfestivalu, který je organizován na deseti místech v německo-polsko-českém trojmezí od 10. do 15. Května. Program Nisa Filmfestivalu nabízí 100 dalších filmů, dokumentů a krátkých filmů, stejně jako koncerty, přednášek a zábavy. Celý program festivalu lze nalézt na adrese www.neissefilmfestival.de

 

Plánované filmy:

Níže uvedené filmy se snažíme získat pro náš 70mm Weekend. Jednání s držiteli práv stále probíhají a proto je možné, že ješte může dojít k určitým změnám. Dva tituly plánujeme ve vzácném širokoúhlém formátu Ultra Panavision 70 / MGM Camera 65 s poměrem stran 2.76:1.

KLK a PTX - Rudá kapela
12.5. 16:00

KLK an PTX - Die Rote Kapelle
1971 / režie Horst E. Brandt / 178 min.
ČSFD (-) / IMDB (7,8*)

Bitva v Ardenách
12.5. 19:30

Battle of the Bulge
1965 / režie Ken Annakin / 147 min.
ČSFD (74%) / IMDB (6,8*)

KLK a PTX - Rudá kapela

Východoněmecký špionážní titul z roku 1971 nás zavede do let 1938 až 1942, kdy na území nacistického německa působila komunistická protinacistická špionážní skupina. S tímto filmem jste se mohli setkat v roce 2014 v Karlsruhe. Perlička k tomuto filmu je, že východoněmečtí tvůrci si byli vědomi kvalit západních filmových materiálů a tak kameraman nacházel v krabičkách s nápisem ORWO materiál od Kodaku. Uvedeme v původním německém znění se simultánním překladem, případně s titulky.

Bitva v Ardenách

Dnes již klasický film zachycující předvečer konce druhé světové války. Film představuje poslední zoufalý pokus Hitlerovského německa zabránit spojencům v obsazení Evropy. I přesto, že film obsahuje určité historické nepřesnosti, je to klasika ve svém žánru a oproti moderním a počítačem dotvořeným filmům se jedná o poctivé filmařské dílo. Na velení vojenských operací se podíváme jak ze spojenecké, tak i z německé strany. Film uvedeme v původním anglickém znění s titulky.

Smrtonosná past
13.5. 11:00

Die Hard
1988 / režie John McTiernan / 131 min.
ČSFD (89%) / IMDB (8,2*)

Vzpoura na Bounty (Ultra Panavision 70)
13.5. 14:15

Mutiny on the Bounty
1962 / režie Lewis Milestone, Carol Reed / 178 min.
ČSFD (78%) / IMDB (7,2*)

Smrtonosná past

Představovat Johna McClanea v podáni Bruce Willise je snad zbytečné. Klasický akčnák světového kalibru, na který je radost se dívat i po 28 letech. Tento titul překvapuje svou kvalitou na 70mm pásu. Perfektní obraz i perfektní zvuk s extra subwooferovou stopou nikoho nenechá na pochybách, že teroristé nemají sebemenší šanci. Uvidíte v německém znění s titulky.

Vzpoura na Bounty

Vzpoura na Bounty je slavný film z roku 1962 inspirovaný skutečnými událostmi ze sklonku 18. století a především další titul v širokoúhlém formátu Ultra Panavision 70. Anglickým námořníkům se natolik zalíbily tahitské ženy a tamní příroda, že se rozhodli v pacifiku zůstat, což nešlo jinak, než přemoci kapitána a důstojníky, vysadit je na člun a s ukořistěnou lodí doplout na osamocený ostrov. Poprvé od roku 2009 tento film ožije na velkém plátně. U nás konkrétně s šířkou 16.2 metrů. Film uvedeme v původním anglickém znění s titulky.

Ben-Hur (MGM Camera 65)
13.5. 17:45

1959 / režie William Wyler / 212 min.
ČSFD (85%) / IMDB (8,1*)

Tucet špinavců
14.5. 10:30

The Dirty Dozen
1967 / režie Robert Aldrich / 150 min
ČSFD (82%) / IMDB (7,8*)

Ben-Hur

Historický titul z roku 1959 nás zavede do časů starých Římanů. Nepřekonatelný Charleton Heston v hlavní roli je zrazen a odeslán do otroctví jen proto, aby následně získal svobodu a dosáhl odplaty. Širokoúhlý formát 2,76:1 tomuto filmu jistě sluší. V Evropě jste ho mohli vidět naposledy v roce 2009 v Berlíně, i když jen v ořezané a poškozené verzi. Naše verze ve širokoúhlém formátu byla promítnuta naposledy v roce 2005. Ben-Hura uvidíte v německém dabingu a českými titulky.

Tucet špinavců

Další válečný film našeho 70mm Weekendu. Po delším rozhodování, který z válečných filmů je lepší jsme toto rozhodnutí nechali na vás, divácích. Budeme svědky sebevražedné mise, na kterou je vyslán tucet odpadlíků, odpykávajících si dlouhodobé tresty nebo i čekajících na smrt. Cíl je jasný: Infiltrovat se do francouzského zámku plného německých důstojníků a všechny je vyhodit do povětří. Zatím si nejsme jisti jazykovou verzí, ale titulky jisté jsou. Ani tento film nebyl uveden na žádné ze 70mm přehlídek v posledních letech.

E.T. Mimozemšťan
14.5. 14:00

E.T. the Extra-Terrestrial
1982 / režie Steven Spielberg / 115 min.
ČSFD (83%) / IMDB (7,8*)

Lebkouni
14.5. 16:30

Alien Nation
1988 / režie Graham Baker / 91 min.
ČSFD (53%) / IMDB (6,3*)

E.T. Mimozemšťan

Představovat ýtýho z roku 1982 je podle nás nošením dříví do lesa. Spielbergova klasika potěší dospělé i odrostlejší děti. Můžete se těšit na krásně barevný 70mm film, i když ve formátu 1,85:1, protože v takovém formátu byl tento film natočen. Nebude ale chybět pro 70mm typický šestikanálový záznam zvuku. Nezapomeňte vzít i své děti, je velmi pravděpodobné, že tento titul na 70mm ještě nikdy neviděli. Film uvedeme v původním anglickém znění s titulky.

Lebkouni

Svého času lehcé béčkové scifi se postupem času vyprofilovalo v jeden z oblíbených sci-fi filmů z roku 1988. Návštěvníci z vesmíru se rozhodli usadit-se na naší planětě a konkrétně v San Franciscu budeme moci sledovat příbeh jednoho z nově příchozích, kterak se zařadí jako nový policista do tamního sboru. O Lebkounech nevíme, že by na nás kdy shlíželi ze 70mm plátna. Uvidíte je v původním anglickém znění s titulky.

Velký rybář
14.5. 18:30

The Big Fisherman
1959 / režie Frank Borzage / 180 min.
ČSFD (-) / IMDB (6*)

Daleko od hlučícího davu
15.5. 10:30

Far from the Madding Crowd
1967 / režie John Schlesinger / 168 min.
ČSFD (80%) / IMDB (7,2*)

Velký rybář

Velký rybář je perla našeho 70mm Weekendu. Jde o první film natočený procesem Super Panavision 70. Film vypráví biblický příběh rybáře Petra, který se stal následovníkem Ježíše. Příběh o vykoupení a odpuštění nejen Petra, ale i o mladé Arabsko-Židovské dívce Faře. Ježíšovo učení jim oboum změní život. Tento film se naposledy promítal před 56 lety! Uvidíte v německém znění s titulky.

Daleko od hlučícího davu

Jedna z mnoha adaptací slavného románu Thomase Hardyho z roku 1874. Mladá ambiciózní statkářka má hned tři nápadníky: Charismatický pastýř Gabriel, sympatický ale nesmělý farmář William a nakonec fešácký voják Frank. Milostné zápletky a nedoruzumění budou mít za následek i vraždu. Který z nápadníků nakonec získá milovanou ženu? Poprvé ze 70mm pásu to budete moci zjistit jen u nás. Film uvidíte v německém znění s titulky.

Oliver!
15.5. 14:15

1968 / režie Carol Reed / 153 min.
ČSFD (72%) / IMDB (7,5*)

 
Oliver!

Světově známý příběh mladého chlapce Oliwera Twista od anglického spisovatele Charlese Dickense na nás zapůsobí ve formě muzikálu z roku 1968. Věříme, že muzikál na šestikanálovém magnetickém záznamu přiková do sedaček nejednoho z diváků. I pro nás to bude překvapení, protože nevíme o tom, že by se tento titul v moderní době hrál ze 70mm pásu. Film uvedeme v původním anglickém znění s titulky.

   

 

 

Jak se k nám dostanete:

Varnsdorf leží ve Šluknovském výběžku na severu České republiky na samé hranici s Německem. Z Prahy jezdí do Varnsdorfu několikrát denně přímá autobusová linka. Vlakem je vhodné jet přes Děčín a odtud přímým autobusem nebo vlakem s přestupem do Varnsdorfu. Zastávka autobusu i vlakové nádraží je nedaleko kina. Autem trvá cesta z Prahy přibližně 1,5 hodiny. V areálu kina je bezplatné parkoviště pro osobní auta. Návštěvníci se mohou ubytovat v jednom z mnoha varnsdorfských penzionů. Návštěvníkům festivalu nabídneme stravování v našich dvou restauracích. V restauraci Panorama nebo v klubu Film Point přímo v budově kina bude pro návštěvníky připravena nabídka poctivé kuchyně s masem i bez masa. Jídelní lístek naleznete zde.

Restaurace Panorama pro Vás bude otevřena každý den hodinu a půl před první projekcí Bar Film Point vám nabídne zábavu po celou noc
Restaurace Panorama bude pro Vás otevřena každý den.
Minimálně hodinu před první projekcí
.
Bar Film Point vám nabídne zábavu po celou noc.

 

Kontakty:

http://www.centrumpanorama.cz

http://www.facebook.com/70mmvarnsdorf/

http://www.facebook.com/CentrumPanoramaVarnsdorf

Email: 70mm@centrumpanorama.cz

 

Telefony:

Pavel Nejtek - majitel kina: +420 603 509 102

Zdeněk Štěpánek - technika a servis návštěvníkům: +420 774 415 269

Kancelář kina: +420 605 700 844

Restaurace: +420 603 519 540

 

Centrum Panorama
Západní 2618
407 47 Varnsdorf
Česká republika
Google mapa

 

Pozor, GPS navigace vás přivede k zadní bráně pro personál. Vstup do kina a parkoviště je z opačné strany bloku.

 

Vstupenky na 70mm Weekend:

4 dny - 1200Kč / 45€

3 dny - 980Kč / 36€

2 dny - 650Kč / 24€

1 den - 350Kč / 13€

Jednotlivé představení: 135Kč / 5€

 

Pro členy filmového klubu a pro studenty filmových škol nabízíme slevu 20%.

 

Ubytování:

Vzdělávací středisko služeb a cestovního ruchu
http://www.sosvdf.cz/NEW/node/97
Cena od 420Kč/noc.
Vzdělávací středisko je od kina vzdáleno 540m.

Ubytovna Sportovní hala
http://www.varnsdorf.cz/regia/ubytovna/ 
Cena od 250Kč/noc.
Ubytovna je od kina vzdálena 300m.

Penzion Dvůr Pohody
http://www.penzion-varnsdorf.eu/ 
Cena od 630Kč/noc
Dvůr Pohody je od kina vzdálen 1.6km.

Penzion U Rudolfa III.
http://www.pensionvarnsdorf.cz/cs/
Cena od 399Kč/noc
Penzion je od kina vzdálen 1.5km.

Hotel Atrium
http://www.atriumvarnsdorf.cz
Cena od 980Kč/noc.
Hotel je od kina vzdálen 1km.

Penzion Fontána
http://penzionfontana.wgz.cz
Cena 350Kč/noc.
Penzion je od kina vzdálen 1.5km.

Akreditační formulář:

http://goo.gl/forms/B2z1VFNxdr

Proč k nám?

Panoramatické plátno subjektivně působí při projekci širokoúhlého filmu až monumentálním dojmem, který nezažijeme v žádném ze současných ale ani bývalých pražských kin, včetně tolik vzpomínané legendární Alfy na Václavském náměstí. Celý objekt navíc vyzařuje velmi příjemnou atmosféru.

Stručně řečeno: “Cítíte se zde jako v klasickém kině.

Projekt digitalizace Kina Centrum Panorama Varnsdorf dle standartu DCI podpořili : Státní fond České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie a Město Varsndorf.