70mm Weekend 2017

11. – 14. 5. 2017

Vážení přátelé a příznivci filmové techniky, 70mm kino Centrum Panorama ve Varnsdorfu v České Republice, na hranicích s Německem, Vás i letos zve na 70mm Weekend, který se uskuteční ve dnech 11. - 14. 5. 2017 v rámci 14. Filmového festivalu Nisa. Na programu budou projekce 70mm filmů, přednášky, setkání s přáteli, zábava a dobré jídlo i pití. Kino Panorama ve Varnsdorfu nabízí unikátní technické vybavení s prohnutým plátnem. Velikost promítaného obrazu je 120m2. Kino je projektováno jako 70mm, s trojúhelníkovým půdorysem a promítací plocha je značně předsunuta k divákům, nemá prakticky žádné jeviště.

Nechcete číst celý text a už víte, že přijedete? Akreditace je zde.

 

Promítací plátno, 120m2 Sál kina s kapacitou 513 diváků
Promítací plátno, 120m2. Sál kina s kapacitou 513 diváků.

 

Projektovaná kapacita je 550 míst. Promítací kabina má nainstalované všechny klasické projekční technologie tj. 16mm, 35mm (2x), 70mm (2x) a digitální projektor Christie. Na perfektním vyladění naší technologie a na programu spolupracujeme i se zahraničními přáteli - Orpheum Lichtspiele Schönberg, Kinomuseum Berlin a Mikula Servis Švýcarsko. Technické vybavení není jen v perfektním technickém stavu, ale vše vylepšujeme nad rámec původních technologií. Jsme tak připraveni na filmové kopie, které vzhledem k působení zubu času nejsou v perfektním stavu. Projektory UM 70/35 jsme přizpůsobili i pro promítání smrštěných kopií, do zvukového systému jsme doplnili potlačení šumu pro zvukové záznamy bez systému Dolby. Dále máme nainstalované Dolby A příp. i Dolby SR nebo další zvukové systémy 70mm filmů, které mají např. nízké kmitočty pro basový reproduktor ve zvláštní stopě nebo mají stereo zvukové efekty. Všechny zvukové záznamy hrajeme tak, jak byli technicky zpracované na filmové kopii, avšak přes moderní zvukový procesor i reproduktory.

 

Návštěvníkům celého festivalu nabídneme stravování přímo v našich dvou restauracích nacházejících se v komplexu CENTRUM PANORAMA kde nabízíme bohatý výběr pizz, těstovin, masových i vegetariánských jídel. Jídelní lístek naleznete zde. Odkaz na registrační formulář najdete na konci pozvánky.

 

Naším krédem je nabídnout vám filmy, které jsou na podobných 70mm přehlídkách velmi vzácné. Samozřejmě si nemůžeme být nikdy zcela jisti, jestli někdy někde neproběhla nějaká osamocená projekce mimo běžné festivaly, ale o celé řadě filmů se nám nepovedlo získat informace, že by byly v posledních letech někde hrány.

NFF

14. Nisa Filmfestival

70mm Weekend se koná v rámci 14. ročníku Nisa Filmfestivalu, který je organizován na deseti místech v německo-polsko-českém trojmezí od 9. do 14. května. Program Nisa Filmfestivalu nabízí 100 dalších filmů, dokumentů a krátkých filmů, stejně jako koncerty, přednášek a zábavy. Celý program festivalu lze nalézt na adrese www.neissefilmfestival.de.

 

Plánované filmy:

Níže uvedené filmy se snažíme získat pro náš 70mm Weekend. Jednání s držiteli práv stále probíhají a proto je možné, že ješte může dojít k určitým změnám.

Uvod: Přehlídka ztracených filmových cívek.
11.5. 13.00

Vstup volný.
cca 200 min.

Anna Karenina
11.5. 17.00

1967 / režie Aleksandr Zarkhi / 145 min.
IMDB (7,2*)

no popcorn

Přehlídka různých dílů různých 70mm filmů v režii Kinomusea Berlin.

Anna Karenina Pravděpodobně nejvydařenější adaptace slavného románu Lva Nikolajeviče Tolstého, který pojednává o morálce a postavení ženy v carském Rusku 19. století. Anna Karenina je krásná a inteligentní žena žijící ve spokojeném manželství. Její muž je bohatý, takže Anna netrpí materiálním nedostatkem – přesto se však začíná nudit. Při návštěvě rodiny svého bratra poznává mladého, ale lehkomyslného hraběte Vronského. Ten má sice známost s dívkou Kitty, ale elegantní Anna ho zcela okouzlí. Situace se vyhrotí, když Anna s Vronským otěhotní – teď už se o všem dozvídá i její muž a chce se s ní dát rozvést. Rozvodem by ale Anna přišla o syna Sergeje, kterého neskonale miluje, a proto odmítá. Po porodu však manžela i syna opouští a odjíždí s Vronským. Štěstí ale nedosáhne – časem se s milencem odcizují a Anně se navíc silně stýská po synovi. Lidé v jejím okolí ji vesměs odsuzují a Anna se cítí čím dál tím více osamělá. Duševně zcela vyčerpaná a zlomená žena nakonec vidí jediné východisko ve smrti a vrhá se pod vlak... (oficiální text distributora)

Lord Jim
11.5. 20.30

1965 / režie Richard Brooks / 136 min.
IMDB (6,9*)

Pád říše římské
12.5. 11.00

The Fall of the Roman Empire
1964 / režie Anthony Mann / 188 min.
IMDB (6,7*)

Lord Jim V každém z nás je kus hrdinství i kus zbabělosti. Kdo může vědět, čeho víc? Peter O'Toole v britském filmu, natočeném podle románu Josepha Conrada. Když nastupoval jako námořní kadet na jednu z obchodních lodí Jejího Veličenstva královny Viktorie, zdálo se, že má před sebou úctyhodnou, jistou kariéru. A první léta na moři dávala tomuto zdání za pravdu. Jenomže pak přišel ten den, který měl změnit celý jeho život. Člověk se nerodí jako hrdina nebo jako zbabělec, a nikdo si nemůže být jistý, jak se v mezní situaci zachová. Jim selhal. V tom jednom jediném okamžiku, v němž jej ovládl nepřekonatelný, děsivý strach ze smrti, v okamžiku, kdy není čas na rozumovou úvahu a člověk jedná pouze pudově, zakolísal, podlehl, zradil všechny svoje zásady. Zachránil svoji kůži – ale za jakou cenu! Byl mladý, zdravý, silný, stál na prahu života – ale život před ním ležel v troskách. Bude vůbec ještě někdy možné odrazit se od toho dna, na které dopadl?
Film režiséra Richarda Brookse je v pořadí druhou adaptací stejnojmenného dobrodružného románu Josepha Conrada. (První, ještě němá černobílá verze vznikla v USA již v roce 1925). Conrad, jeden z největších mistrů anglické prózy přelomu l9. a 20. století (1857–1924), v něm – stejně jako ve většině svých ostatních románů a povídek – zúročil dvacet let, která sám strávil na moři. Anglické obchodní loďstvo musel sice ve věku pouhých sedmatřiceti let pro podlomené zdraví opustit, zkušenosti a dojmy z dosavadního života se však staly nevyčerpatelným zdrojem jeho budoucí literární tvorby. (Česká televize)
Pád říše římské

Císař Marcus Aurelius (Alec Guinness), který cítí blížící se smrt, určí věrného Livia (Stephen Boyd) svým nástupcem. Livius chce pokračovat v jeho zásadách v naději, že nastolí nekonečný mír. Ovšem ještě je tu syn Marca Aurelia, Commodus (Christopher Plummer). Jeho stoupenci zavraždí Marca Aurelia dříve, než oficiálně prohlásí Livia svým nástupcem a tím zajistí Commodovi trůn. Krutý Commodus se ujímá vlády, vyžene svou setru Lucillu (Sophia Loren) a Livia z Říma a svými činy vyprovokuje vzpouru východních provincií. To je začátek pádu Říše římské… (oficiální text distributora)

Tora! Tora! Tora!
12.5. 15.30

1970 / režie Richard Fleischer / 144 min.
IMDB (7,5*)

Amadeus
12.5. 19.00

1984 / režie Miloš Forman / 160 min
IMDB (8,3*)

Tora! Tora! Tora!

Slavný americký válečný velkofilm je rekonstrukcí jedné ze zlomových událostí druhé světové války, útoku Japonců na americký přístav Pearl Harbor na Havajských ostrovech, v němž se útočníkům podařilo jediným úderem a téměř beze ztrát potopit nebo alespoň těžce poškodit velkou část naprosto nepřipravené americké tichomořské flotily. Tento zákeřný čin (k útoku došlo ještě před oficiálním vyhlášením války) otřásl Amerikou, která se do té doby snažila zůstat stranou od války na evropském kontinentu. Reakcí na útok byl vstup Ameriky do válečného dění, které pak vyvrcholilo zničením Hirošimy a Nagasaki. (oficiální text distributora)

Amadeus

Píše se rok 1781 a Antonio Salieri (Abraham) působí jako dvorní skladatel císaře Josefa II (Jeffrey Jones). Když ke dvoru přijede Mozart (Tom Hulce, nominovaný na Oscara), Salieri si s hrůzou uvědomí, že božské hudební nadání, které si přál mít on sám, dostal do vínku tento obscénní a rozpustilý vtipálek. Salieri dohnán žárlivostí k zuřivosti organizuje intriky s cílem zničit Mozarta, k čemuž je ochoten použít všechny dostupné prostředky. Možná i vraždu. Podařilo se Salierimu umlčet jednoho z největších géniů světové hudby? Záhada - a hudba - zůstávají. AMADEUS - velkolepý historický epos, nádherná oslava hudby Wolfganga Amadea Mozarta. (oficiální text distributora)

Poltergeist
12.5. 22.30

1982 / režie Tobe Hooper / 114 min.
IMDB (7,4*)

Ve službách papeže
13.5. 11.00

The Agony and The Ecstasy
1965 / režie Catrol Reed / 138 min.
IMDB (7,2*)

Poltergeist

Poklidný život jedné kalifornské rodiny naruší síly z onoho světa, které se zabydlí v jejím domě na předměstí. Zpočátku jsou vetřelci jen dva, ale brzy se celý dům změní ve strašidelný zámek. "Návštěva" se v žádném případě nechová přátelsky - a naší nešťastné rodince nejspíš nezbude nic jiného, než co nejrychleji vyklidit pole, aby nepadla za oběť přízrakům. Poltergeist je fascinující, hrůzostrašná a hlavně dynamická podívaná, která vám naočkuje koňskou dávku napětí. (oficiální text distributora)

Ve službách papeže

Historický film, který zachycuje souboj vůle dvou silných individualit ve sporu sochaře Michelangela a papeže Julia II. o výzdobu Sixtinské kaple. (oficiální text distributora)

Báječní muži na létajících strojích
13.5. 15.00

Those Magnificent Men in Their Flying Machines
1965 / režie Ken Annakin / 138 min.
IMDB (7*)

Lawrence z Arábie
13.5. 18.30

Lawrence of Arabia
1962 / režie David Lean / 227 min.
IMDB (8,3*)

Báječní muži na létajících strojích

Neohrožení dobyvatelé vzduchu aneb z Londýna do Paříže za 25 hodin 11 minut. Ikaros byl první, kdo se pokusil odhodit zemskou tíži a volně jako pták vzlétnout ke slunci. A i přes jeho tragický konec tenhle sen lidstvo nikdy neopustil. Dnes, na samém počátku dvacátého století, se konečně tato odvěká touha naplňuje. Bachraté, nemotorné stroje mají sice ještě daleko k eleganci a výkonům stříbrných ptáků budoucnosti, nejsou příliš spolehlivé a následky ztroskotání mohou být víc než tragické, ti, kdo je sedlají, však na takové maličkosti nehledí. První aviatici jsou nadšenci a rekrutují se z celého světa. To si dobře uvědomuje vydavatel anglického deníku Daily Post lord Rawnsley, který vypsal odměnu deset tisíc liber pro vítěze leteckého závodu na trase Londýn-Paříž. Kromě cílů ryze pekuniárních, které jistě nejsou zanedbatelné (tato akce nepochybně významně zvýší odběr listu a to je i v roce 1910 velmi zajímavé), má celá věc i cíle řekněme daleko ušlechtilejší: zvýší se prestiž Anglie a celý svět se opět přesvědčí, že Británie neovládá jen moře. Neboť není pochyb o tom, že v tomto závodě všech závodů zvítězí domácí borec... Děj filmu režiséra Annakina je sice smyšlený, odpovídá ale přesně době, kdy celý svět žil pod dojmem prvních úspěchů v dobývání vzduchu. Závodu Londýn - Paříž se ve filmu účastní 13 strojů, z nich 6 představuje originální typy, jakými byly vedle Blériotových i stroje značky Avro, Demoiselle, Antoinette apod. Sedm dalších strojů bylo pro potřeby filmu zkonstruováno podle původních plánů. Na rozdíl od originálních strojů, které po jistých úpravách byly schopny letu, se ovšem tyto "atrapy" mohly pohybovat jen v závěsu na silných jeřábech. Filmu, který byl nominován na Oscara i Zlatý glóbus, je sice dnes už více než čtyřicet let, nicméně dosud neztratil nic ze svého půvabu a pohody. (oficiální text distributora)

Lawrence z Arábie

Výpravný filmový epos, představující život britského důstojníka Lawrence, který během dvou let 1. světové války, které strávil v Arábii, dokázal sjednotit arabské kmeny proti Turkům a ještě za svého života se stal legendou. Nestárnoucí snímek byl oceněn sedmi Oscary včetně Oscara za nejlepší film roku 1962. (oficiální text distributora)

Alfréd veliký
14.5. 11.00

Alfred the Great
1969 / režie Clive Donner / 122 min.
IMDB (6,3*)


Létající Clipper (NOVÁ DTS kopie)
14.5. 14.30

Flying Clipper - Traumreise unter weissen Segeln
1962 / režie Hermann Leitner, Rudolf Nussgruber / 158 min.
IMDB (7,7*)

Alfréd veliký

Na úsvitu britských dějin, v 9. století, je Anglie zemí jenom podle jména - ve skutečnosti je vnitřně rozdělená a pustošená hordami loupeživých Dánů. Mladý následník trůnu Alfréd je horlivý křesťan, který víc než válce touží zasvětit svůj život rozjímání a stát se knězem. Po smrti svého otce je však nucen chopit se meče, sjednotit rozdrobenou zemi a stát se Alfrédem Velikým. Jen tak může uhájit svou zem i vlastní čest proti barbarským nájezdníkům. (oficiální text distributora)

Létající Clipper

Unikátní dokumentární film o cestě jachty FLYING CLIPPER po světových mořích je unikátní možností navštívit nejkrásnější místa planety v době, kdy nebyla ještě přeplněná turisty a kdy cestování bylo pořád velkým i mnohdy nebezpečným dobrodružstvím. Film nabízí nejenom skvělé záběry, ale i nádhernou hudbu (k filmu vyšel i Soundtrack) a velmi vtipný komentář. (oficiální text distributora)

 

 

Jak se k nám dostanete:

Varnsdorf leží ve Šluknovském výběžku na severu České republiky na samé hranici s Německem. Z Prahy jezdí do Varnsdorfu několikrát denně přímá autobusová linka. Vlakem je vhodné jet přes Děčín a odtud přímým autobusem nebo vlakem s přestupem do Varnsdorfu. Zastávka autobusu i vlakové nádraží je nedaleko kina. Autem trvá cesta z Prahy přibližně 1,5 hodiny. V areálu kina je bezplatné parkoviště pro osobní auta. Návštěvníci se mohou ubytovat v jednom z mnoha varnsdorfských penzionů. Návštěvníkům festivalu nabídneme stravování v našich dvou restauracích. V restauraci Panorama nebo v klubu Film Point přímo v budově kina bude pro návštěvníky připravena nabídka poctivé kuchyně s masem i bez masa. Jídelní lístek naleznete zde.

Restaurace Panorama pro Vás bude otevřena každý den hodinu a půl před první projekcí Bar Film Point vám nabídne zábavu po celou noc
Restaurace Panorama bude pro Vás otevřena každý den.
Minimálně hodinu před první projekcí
.
Bar Film Point vám nabídne zábavu po celou noc.

 

Kontakty:

http://www.centrumpanorama.cz

http://www.facebook.com/70mmvarnsdorf/

http://www.facebook.com/CentrumPanoramaVarnsdorf

Email: 70mm@centrumpanorama.cz

 

Telefony:

Pavel Nejtek - majitel kina: +420 603 509 102

Zdeněk Štěpánek - technika a servis návštěvníkům: +420 774 415 269

Kancelář kina: +420 605 700 844

Restaurace: +420 603 519 540

 

Centrum Panorama
Západní 2618
407 47 Varnsdorf
Česká republika
Google mapa

 

Pozor, GPS navigace vás přivede k zadní bráně pro personál. Vstup do kina a parkoviště je z opačné strany bloku.

 

Vstupenky na 70mm Weekend:

4 dny - 1200Kč / 45€

3 dny - 980Kč / 36€

2 dny - 650Kč / 24€

1 den - 350Kč / 13€

Jednotlivé představení: 135Kč / 5€

 

Pro členy filmového klubu a pro studenty filmových škol nabízíme slevu 20%.

 

Ubytování:

Vzdělávací středisko služeb a cestovního ruchu
http://www.sosvdf.cz/NEW/node/97
Cena od 420Kč/noc.
Vzdělávací středisko je od kina vzdáleno 540m.
Použijte heslo: Centrum Panorama

Ubytovna Sportovní hala
http://www.varnsdorf.cz/regia/ubytovna/ 
Cena od 250Kč/noc.
Ubytovna je od kina vzdálena 300m.

Penzion Dvůr Pohody
http://www.penzion-varnsdorf.eu/ 
Cena od 550Kč/noc
Dvůr Pohody je od kina vzdálen 1.6km.

Penzion U Rudolfa III.
http://www.pensionvarnsdorf.cz/cs/
Cena od 399Kč/noc
Penzion je od kina vzdálen 1.5km.

Hotel Atrium

Nemá webové stránky.
T.G.Masaryka 1678, Varnsdorf
Telefon: +420 412 375 510
E-Mail: atrium.varnsdorf@seznam.cz
Cena od 980Kč/noc.
Penzion je od kina vzdálen 1km.

Penzion Fontána
http://penzionfontana.wgz.cz
Cena 350Kč/noc.
Penzion je od kina vzdálen 1.5km.

V případě problémů s ubytováním se na nás prosím obraťte, pomůžeme vám.

Po domluvě nabízíme i velmi levné přespání turistického charakteru.

Akreditační formulář:

http://goo.gl/forms/B2z1VFNxdr

Proč k nám?

Panoramatické plátno subjektivně působí při projekci širokoúhlého filmu až monumentálním dojmem, který nezažijeme v žádném ze současných ale ani bývalých pražských kin, včetně tolik vzpomínané legendární Alfy na Václavském náměstí. Celý objekt navíc vyzařuje velmi příjemnou atmosféru.

Stručně řečeno: “Cítíte se zde jako v klasickém kině.

Projekt digitalizace Kina Centrum Panorama Varnsdorf dle standartu DCI podpořili : Státní fond České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie a Město Varsndorf.